torstai 2. elokuuta 2007

Mobiili ja virtuaalinen työpaikka?

Olen ollut mukana useissa projekteissa, joissa on mietitty ja kehitetty virtuaalisen opiskelu- ja työympäristön välineitä. Itsekin olen yrittänyt elää niin kuin opetan.

Kiinteä työpisteeni sijaitsee oppilaitoksemme etäopetusstudion nurkassa. Ihan hyvä työpiste, mutta en sitä juurikaan käytä muulloin kuin silloin, kun teen laitehuoltoa tai vastaavaa. Yleensä olen jossain liikkeellä, kokouksissa, tukihommissa tai muuten vaan. Kannettavan tietokoneen, kännykän (Nokia S60-sarjaa) ja Sparknetin avulla voin tehdä hommia melkein missä vaan.

Olen miettinyt, miten saisin vielä kehiteltyä tätä virtuaalista työpistettäni. Millaisia toimintoja tavallisessa työhuoneessa tapahtuu? Miten ne voi hoitaa mobiilisti? Tapahtuuko työhuoneessa jotain sellaista "ylimääräistä", josta voisi päästä eroon virtuaalisessa työhuoneessa? Miksi useimmat ihmisetkuitrenkin haluavat oman työhuoneen; mitä siellä on sellaista, mitä Virtuaalisessa työpisteessä ei voi saada?

Tänään tutustuin Jaikuun, joka blogiympäristönä tuntuu vastaavan ainakin yhteen kysymykseen. Usein puhutussa mutta erityisesti kirjallisressa viestinnässä tahtoo sortua liian laajaan ja perusteelliseen selittämiseen (kuten nytkin...). Jaiku rajoittaa tehokkaasti blogiviestin koon 140 merkkiin. Sanottavansa pitää siis osata tiivistää. Kokeilen mielenkiinnolla, voiko olennaisen sanoa 140 merkillä. Ainakin oman tunnetilan voi kertoa lyhyestikin. Mutta miten "asialliset" asiat?

2 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Heips,
minulla on samanlaisia kokemuksia ajatuksia työPAIKASTA. Olen tehnyt puolitoista vuotta kiinteään paikkaan sidotun opetustyön ohessa maakunnallista hanketyötä. En pysty tekemään suurta osaa töistäni työnantajan tarjoamassa paikassa siksi, että tarjotut työvälineet ovat hitaita (IE6, kyse ei ole nyt kaistan leveydestä), mitään ei voi noin vain asentaa tai päivittää, ympärillä on aina ihmisiä eikä lähellä ole luontoa. Siellä ei pysty ajattelemaan ja uppoamaan työhön. Mutta liikkeessä pystyy. Ja kun ydinosan työstä teen omilla laitteilla, riittää työpaikalla perusselain ja virtuaalityöpöydät. Nyt kesällä hankin ison tikun ja tikkuohjelmat ja saan toivon mukaan sillä edes Firefoxin ja päivitetyn Skypen ja muuta tarpeellista toimimaan myös työpaikalla.

Työhuoneeseen voi laittaa tavaraa, kuten kansioita ja kirjoja. Minulle ei enää kerry kansioita. Ne kaikki verkossa. Helpottaa työelämää tavattoman paljon. Kirjojen kohdalla olen huomannut hankalaksi sen, että niitä on monessa paikassa. Se kirja, jonka juuri tarvisin, on toisaalla, tietenkin.

Työhuoneessa voi myös tulostaa ja monistaa. Teen molempia hyvin vähän. Jos sanon että viisi paperia viikossa tulosteita, niin on varmaan lähellä. Menee monta viikkoa, ettei yhtään arkkia. Mihin niitä papereita oikein tarvii?

Arvelen, että kovinkaan moni ei viehäty vielä virtuaalisesta työpisteestä.

-aki kirjoitti...

Tsau, Jari!

Varsinaista työhuonetta en ole tarvinnut kolmeen vuoteen. Ainoastaan paikan , johon laitan postini ja muutaman videon ja oppikirjan. Muut kamat kaikki ovat verkossa sähköisessä muodosssa tavalla tai toisella...

-aki

Ps. Jaikuun tutustuin pikapikaa minäkin.. mailaillaan..