torstai 9. elokuuta 2007

Toisenlainen mielipide

Olemme täällä blogissa hehkuttaneet langattomuuden ihanuutta ja kaikkea, mihin mobiilijuttuja voidaan käyttää.

Maailmalla käydään kuitenkin myös keskustelua mobiililaitteiden terveysriskeistä. Suomessa nästä riskeistä on keskusteltu aika vähän, mutta jo ruotsissa huomattavasti enemmän.

Ensi tiistaina julkistetaan suomalainen kirja matkapuhelinten terveysriskeistä. Osa kirjassa esitetyistä "faktoista" saattavat olla enemmänkin uskon asioita, mutta ei näitä terveysriskejä pidä väheksyäkään, etenkään kun työskennellään lasten ja nuorten kanssa. Kaikkien mobiileja oppimisympäristöjä kehittävien ja suunnittelevien pitäisi olla selvillä myös esitetyistä haitoista!

Kirjan julkistamis- ja keskustelutilaisuus järjestetään Tieteiden talossa Helsingissä 14.8. klo 10 - 12.

Kirjan julkaisija Erja Tamminen kirjoittaa: "Lääkärit Osmo Hänninen ja Seppo Kinnunen kyseenalaistavat hallituksen politiikan sallia lankalinjojen alasajo Suomessa. Terveysvaikutukset, etenkin lasten osalta, ovat jääneet vaille huomiota siirryttäessä yksinomaan langattomaan teknologiaan. Trendi Euroopassa on toinen. Saksan hallitus antoi juuri varoituksen langattomien verkkojen käyttöönoton laajentamisessa ja kehottaa ylläpitämään lankalinjoja. Toivomme vilkasta keskustelua!"

>> Kutsu julkistamis- ja keskustelutilaisuuteen 14.8.
>> Kirjan kansi

2 kommenttia:

JariS kirjoitti...

Samat asiantuntijat kritisoivat syrjäseutujen lankapuhelinliittymien lopetusta:

----------------------

OLEMME HUOLESTUNEITA LASTEN JÄÄMISESTÄ MATKAPUHELIMEN VARAAN

Lääkäreinä olemme huolestuneina seuranneet langattoman teknologian etenemistä valtiovallan myötävaikutuksella Suomessa. Vuoden 2008 aikana syrjäseuduilta karsitaan lankapuhelinliittymät ja maaseudun lapset jäävät vaille lankapuhelinmahdollisuutta. Suomen lainsäädäntöä on muutettu, mikä mahdollistaa tämän operaattoreille liiketaloudellisesti edullisen tavan toimia.

Suomen hallituksen politiikka on vastoin Ranskan lääkäreiden, Wienin ja Itävallan lääkäriliiton lapsille suuntaamia kehotuksia noudattaa varovaisuutta langattoman teknologian käytössä. Myös Beneventon, Freibourgin ja Salzburgin samansuuntaiset kannanotot syrjäytetään.

Euroopan ympäristövirasto kehotti hallituksia noudattamaan varovaisuutta langattoman teknologian käyttöönoton laajentamisessa perustuen laajaan aineistoon sähkömagneettisen säteilyn riskeistä ( http://www.Bioinitiative.org ).

Emme voi hyväksyä Suomen hallituksen politiikkaa. Vaadimme lapsille oikeutta ylläpitää terveyttään, josta myös YK:n lasten oikeuksien julistuksessakin muistutetaan. Lankapuhelin pitää olla kaikkien lasten saatavilla pääasiallisena puhelimena asuinpaikasta riippumatta. Viestintämarkkinalakia on kehitettävä edelleen, jotta lankalinjat säilytetään eikä lasten tai aikuisten terveyttä vaaranneta.

Osmo Hänninen
Fysiologian emeritusprofessori
Kuopio

Seppo Kinnunen
Työterveyshuollon erikoislääkäri
Tampere

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tuo onkin mielenkiintoista, että tämän asian nostaa esiin turkulainen henkilö, joka työskentelee tietoalalla ja kouluympäristössä. Nimittäin tuossa kirjassa kyseenalaistetaan esim langattomien verkkojen tuominen kouluihin, ja Turun kouluissahan niitä piisaa. Turussa jopa päiväkodissa on langattoman verkon tukiasemia. Lisäksi esim Raunistulan alakoulun katolla näyttää olevan kännykkätukiasemia. Asiasta ei kuitenkaan ole helppoa nostaa keskustelua niin kauan kun meikäläinen Stuk pitää yllä 20 vuotta vanhoja ionisoimattoman säteilyn raja-arvoja. Mutta tällaiset blogit antavat silti toivoa, että joku sentään ajattelee omilla aivoillaan.